Autóvillamosság működése

Miből áll az autóvillamosság? Milyen elektromos részekből épül fel egy átlagos autó és mikre kell odafigyelni és mik romolhatnak el benne? Most ezekre a kérdésekre fogok válaszolni.

Alapvetően autóvillamosság szempontjából az autó a következő elemekből épül fel: akkumulátor, önindító és a váltómű generátor. Az akkumulátor adja a kezdeti áramot az önindító számára. Ezek után a generátor biztosítja a megfelelő energiát az akkumulátor számára, miközben az megy, hogy elláthassa az autó elektronikus részeit árammal. Ha ezen alkatrészek közül bármelyik is meghibásodik, az autó nem fog rendesen beindulni és üzemelni. Az egyik legjobb szakszerviz erre a területre a Kukoly autóvillamosság.

Az autó elektronikájának tesztelése fontos feladat egy szervizelés esetén. A megfelelő műszerek segítségével leellenőrzik, hogy ez a három fő alkatrész megfelelően működik e. Amennyiben valamilyen probléma ütközik ki, a szerelők biztosítani tudják annak a megjavítását. Vagy kicserélnek egy-egy alkatrészt, vagy megjavítják, ha tudják. Fontos, hogy az autóvillamosság és az azzal kapcsolatos problémák megelőzhetőek, mielőtt kialakulnak. Így a rendszeres szervízeléssel megelőzhetjük azt, hogy valahol esetleg lerobbanjunk útközben, vagy már otthonról se tudjunk elindulni elektromossági problémák miatt.

Kukoly autóvillamosság

Autóvillamosság elemei

Az akkumulátor fontos szerepet tölt be az autóvillamosság terén. Amíg az autó be nem indul, addig annak teljes elektronikus részét az akkumulátor energiája hajtja meg. Ezért is kell nagyon odafigyelni arra, hogy ha nem jár a motor, mindenképpen lekapcsoljuk a fényszórókat és ne hallgassuk sokáig a rádiót.

Az önindító az autóvillamosság szempontjából más szerepet tölt be. Míg az akkumulátor biztosítja az energiát ahhoz, hogy elindítsuk az autót, az önindító az, ami a motort meghajtja és beindítja. Az akkumulátor ellátja egy kis energiával az önindítót, ami megpörgeti a lendkereket és beindítja a motor egyéb alkatrészeit és mozgásba hozza.

Végezetül pedig a generátor visszatáplálja a motor forgásából a robbanómotor energiáját elektromos árammá az akkumulátor számára. Ez az autó elektronikájának harmadik, fontos eleme. Az autónk elindulhat ugyan egy hibásan működő, rossz generátorral, viszont hosszú ideig nem képes üzemelni.

Fontos tehát az autó komplett elektronikai átvizsgálása, nehogy lerobbanjunk valahol útközben az egyik elem meghibásodása miatt.

Next post
Autóvillamosság működése