Gázkazán és a Ventil macskája

Ha kell otthonra egy gázkazán, mindenki engem piszkál. Anyunak kell egy gázkazán, nagymamának kell gázkazán, unokának, a házimacskának, akkor is én nézem meg. Miért is? Én csak egy nyüsszögő bölcsészlány vagyok, nem profilom az ilyesmi, elvileg. Gyakorlatilag meg én szövegelek róla az interneten, hogy milyen gázkazán vásárlásába érdemes bocsátkozni, és milyenbe nem. Megcsinálom, na. Felütöm a világháló mindentudó nagykönyvét, és már ontom is magamból az információkat. Álló gázkazán, falra szerelhető gázkazán, nyílt rendszerű, vagy zárt rendszerű gázkazán, előnyök, hátrányok és persze az ár.

Hogy fér bele a gázkazán típusairól szóló oldalba egy macska?

 Az ember szereti, ha okos és segíthet másoknak és szeret is érteni valamihez, csak egy gond van: ettől még nem érzem túlzottan otthon magam az érzésben, hogy műszaki leírásokat böngészek. És van egy sanda gyanúm, hogy te sem, ha ezt a kis szösszenetet olvasgatod. Ne csacsiskodj, persze, hogy van ennek értelme. Lefogadom, hogy csak a macska szó miatt tévedtél ide. Hogy is jön ide az a macska?

Gázkazán reklámarc: Cilike

Vöröske mint gázkazán reklámarc

Hát úgy, hogy szívet melengető. Eddig ugyanis a www.Ventil-Team.hu oldal elsődleges reklámarca egy sármos szerelőfickó volt csini overallban, akivel rokonszenvezhet a szerelő és a gázkazán ( http://www.ventil.hu/gazkazan ) vásárlásában elvesző anyuka, de ennyi. A fószer csak jobban belesimul az oldalba attól, hogy pirosban feszít. Piros overallos barátunkat kereszteljük el Józsinak. No, Józsinak lett egy csillogóan sárga szemű, a nacijához illő vörös kismacskája, nevezzük Cilinek. (Olvastam egy könyvet gyerekkoromban, amiben a főszereplő vörös kismacskát emlékeim szerint Cilikének hívták. Nem esküdnék meg rá, de sok másra sem, például a hajam színére).

Szóval Józsi macskája eddig puha tappancsokkal és maga alá kunkorított rókafarokmintás farkincájával, a hideg kövön fázósan várta a jutalomfalatokat, legalább ennyi legyen. Csakhogy Józsi jó szerelő és jó gazda, éppen beszerelt egy radiátort a kecóba, persze új gázkazán felszerelése és modernizált fűtésrendszer keretében, mert Józsi azért mégiscsak profi az ilyesmiben. Nem vesz félvállról dolgokat. Józsi igazi ventiles. Gondolom vállal duguláselhárítást is, de hát mégiscsak ebben legjobb. Meg a cicának kedvezésben. A cica a sok jutalomfalaton kívül kis pokrócos kuckót is kapott ám beköltözése idején, de az még nem volt az igazi. Persze így nyár közepén nem megható az ilyen történet, tekintve hogy inkább a hűtőbe költözne be bármely épeszű élőlény e kereketlen Európában, de hamar csúnya tél jött szereplőink meghitt életébe. Józsi pedig, már mondtam, jó gazda és figyelmes, direkt a nyári-őszi hónapokban építkezett, hogy mire megérkezik az első fagy, elég meleg legyen neki is meg a Cilikének is.

És lőn hó és fagy – a fűtés szezon

És amikor eljött a tél, Cilike felkapaszkodott élete első meleg csőrendszerének mounteverestjére. Némi farokficcentéssel és álmosodó tekintettel nyugtázta, hogy ez bizony meleg, hálaz az új gázkazánnak – és elégedetten rátelepedett. Márciusig pedig le sem jött onnan. Józsi barátunk már azon gondolkodik, hogy beszerez neki egy radiátorra köthető macskapárnát (mert van ilyen!), csak az a kérdés, hogy honnan, mert ilyen a Ventilnél a gázkazán sokszínű össztüzében pont nincs.

Cica és radiátor

A Ventil macskája

A könyvbéli Cilike története emlékeim szerint a kikötőben a halbontó szemetesétől indult, és díszes vargabetűkkel jutott el egy szerető otthonig. Kevésbé terjedelmesen Józsi Cilikéje is így élte le metaforikus első egy évét, melynek csúcsa a fenti fennkölt pillanat. Józsi pedig úgy ellágyult ettől, hogy azonnal lefotózta és büszkén vitte be egyik szokásos munkanapjának reggelén. A munkatársai azonnal kapva-kaptak a képen, és meg is osztották, így Józsi ma már minden nap szeretett Cilikéje társaságában pózolhat az oldal mentén. Milyen idilli kis család! Ráadásul a cica is vörös! Ez nem lehet véletlen, igazi Ventilcica.

A konkurencia

Józsi és Cilike képe egetrengető népszerűséggel terjedt a neten, osztották, lájkolták, még a hírekbe is betették aznap, hogy nem született egyik honi állatkertben sem cuki kisállat. És ez volt a baj. Mert Józsi hetyke piros overallja megakasztotta pizony sok fehérnép tekintetét. Jöttek is sorban, hogy jajj, az én gázkazánom de elromlott, jajj, le kéne cserélni, nem kér egy kávét, hány cukorral issza? Lett a Gizi, meg a Juci, meg Rita, meg fél hónapig a Jacky. Cilike már a fal fele fordulva feküdt a radiátoron. És akkor jött Cili. Ventilcica még nem látta soha, de már a neve végett is szívből gyűlölte. Még, hogy Cili, cöhh! Cili csak egy van, az pedig ő! Eme durva sértés vért kíván!

Oda is piszkított Józsi piros overalljára a miheztartás végett. Cili pedig jött, mit jött, libbent a pöttyös kis ruhácskájában és kimosta. És főzött. És nevetett. Cilike a falhoz fordulva lövellt felé szúrós tekinteteket. Cili pedig megvakargatta a füle tövét. Hát az borzasztó volt. Olyan borzasztó, hogy Cilike azon mód elterüt, szabaddá tette a hasát és dorombolva szenvedett. Minden látogatáskor egyre jobban és jobban szenvedett, míg végül Cili egyszer csak nem ment haza többet. Úgyhogy maradt Cilikének – ezen a néven elsőként ismeretes – megtűrt, saját bejáratú fülvakargatónője. Mert Józsinak láthatóan nagy örömet okozott és hát egy Ventil cica mindenek felett önzetlen.

 

Next post
Gázkazán és a Ventil macskája