Látásvizsgálat

Ritkán gondolunk bele, hogy milyen szerencsések a szemeink, és így mi magunk is, hogy a XI. században élünk. Aki rossz látással született csak pár száz vagy ezer évvel ezelőtt, arra biztos halál várt, hiszen esélye sem volt meglátni egy ragadozót vagy elejteni a prédát. A mai modern kor embere viszont egy látásvizsgálat után rengeteg lehetőség közül választhat, ha szeretne javítani a látásán. Szemüveg, kontaktlencse, lézeres szemműtét, vitaminok sokasága… sose volt még ilyen könnyű élesen látni. De a megfelelő választáshoz tisztában kell lennünk a szemünk állapotával, amihez elengedhetetlen egy látásvizsgálat.

látásvizsgálat-tábla

 

Látásvizsgálat szükségessége

Lézeres szemműtétet például nem is végeznek anélkül, hogy legalább két különböző alkalommal ne végeznének látásvizsgálatot, 4-5 különböző berendezéssel. Ez érthető is, hiszen ez egy elég drasztikus beavatkozás egy szemüveg kiválasztásához képest. Soha nem kezdenek műtétbe, amíg nem tudják pontosan hol és mennyit szabad “vágni” egy olyan érzékeny szervből, mint a szemünk. De nincs ez másként a szemüvegeknél sem! Mindannyian tapasztaltuk már, hogy ha nem a látásunknak megfelelő szemüveget vesszük fel, például egy barátét, akkor nagyon rövid idő után megfájdul a fejünk, esetleg szédülni is kezdünk. Ha nem tökéletes a szemüveg vagy a kontaktlencse, akkor az több bosszúsággal jár, mint örömmel. A megfelelő szemüveg vagy kontaktlencse kiválasztásának első lépése pedig egy látásvizsgálat.

Látásvizsgálat egy szakértővel

Sokkal egyszerűbb egy látásvizsgálatot elintézni, mint elsőre gondolná az ember. Nem kell vele orvoshoz menni, sorba állni vagy sokat várni. De még csak fizetni sem kell érte sokat. A legegyszerűbb, ha kér egy belvárosi látásvizsgálat időpontot. Így biztos lehet benne, hogy a lehető leggyorsabban sorra kerül. Maga a vizsgálat mindössze öt lépésből áll:

  • Beszélgetés a szemésszel: szóban átbeszélik, hogy mi a panasza, milyen betegségei vannak, amik esetleg kihathatnak a látására. Jelenleg használ-e valamit a látásának javítására?
  • Számítógépes vizsgálat: gyors, nem lehet érezni belőle semmit, és a számítógép nagy pontossággal megmutatja, hogy milyen fénytörési hibák vannak a szemekben.
  • Látásvizsgálat táblával: a mindenki által ismert módszer. A táblán lévő betűket kell felolvasni, miközben a szemész segítségével több lencsét is kipróbálhatunk
  • Réslámpás vizsgálat: egy ellenőrző vizsgálat, hogy ki lehessen zárni néhány fontos, krónikus betegséget. Ez ugyan ritka, de érdemes élni a lehetőséggel, ha már úgyis épp egy szemész ellenőrzi a szemünket… ha komoly problémát észlelnek, ilyenkor szemész-szakorvoshoz irányítják az embert.
  • Szemüveg felírás: ha szeretnénk, a látásvizsgálat eredményének ismeretében akár meg is vehetjük a szemüveget, amivel tökéletes lesz a látásunk

látásvizsgálat-szem

Next post
Látásvizsgálat