Műterem bérlés

Egy kedves ismerősöm már többedik beszélgetésünk alkalmával vetette fel a műterem bérlés gondolatát. Először nem igazán értettem, hogy miért is van szüksége rá, igazából azt sem, hogy az tulajdonképpen mire is jó. Az igazat megvallva nem nagyon konyítok a fényképkészítéshez, de ez valószínűleg előbbi mondatomból már kiderült. Mégis érdekelt a dolog, mert hát egyrészről szeretem a szép képeket, másrészt az én kedves barátom is nagyon szép képeket csinál, ez pedig önmagában motiváló tudott lenni számomra. Egy műterem bérlés azonban már sejteti, hogy itt egy picit többről van szó, mint a fényképezőgéppel vaktában való lövöldözésről, ez megkívánja már a téma behatóbb ismeretét. Ha egy profi szintjén nem is kell ezeket részletezni, de a lelkes, hozzáértő amatőrök szintjén, valamint a hobbifotósok számára mindenképpen jól jön, ha elmélyednek a téma rejtelmeiben – még ha csak egy hangyányit is, hogy nem árt, ha tudják, mikor jön jól a műterem bérlés. Az én említett ismerősöm sem mindig foglalkozott fényképezéssel.

A műterem bérlés előzményei

Tinédzser kora óta foglalkoztatja a dolog, de komolyabban csak az egyetemen nyílt alkalma mélyebben a témával ismerkedni. Az első ilyen alkalom egy kollégiumi fotókör tagjai által szervezett kis kiállítás volt, ahol a korunkbeli fotósok kiállíthatták alkotásaikat. Voltak ott profi műterem körülmények közt készült portrék, városi fényképek. De legnagyobb örömömre volt ott jó néhány akt és sok-sok természetfotó. Egyesek analóg, mások digitális gépekkel készítették munkáikat, de egytől egyig gyönyörűek voltak. Korábban csak híres magazinok címlapján láttam olyan szép kompozíciókat. Egyetemistáktól bizony kifejezetten üdítő volt ilyeneket látni. Mondjuk gyanúsan jól értettek a színekhez, az optikához és a fényviszonyok beállításához, lehet azért, mert mondjuk műszakisok voltak. Ez nem elhanyagolható tény! Ott márpedig a precizitás többnyire belső igény is.

Portré fotózás műterem

De visszatérve a képeikhez:  a portrék beállítása, hangulatvilága egyenesen lenyűgözött! Nem is tudtam korábban, hogy micsoda fantasztikus fényjátékokat és árnyékhatásokat lehet megvalósítani egy jó, vagy közepesen jó géppel, valamint hozzáértő szemekkel. A fotós barátom említette, hogy azoknak a portréknak és aktoknak az elkészítése például nem valósulhatott volna meg egy műterem bérlés nélkül. Nyilván egy csomó más dolog is kellett hozzá, hogy egy kép, a hatását tekintve így összeálljon, de a műterem bérlés rengeteg hellyel, megvilágítással, kellékekkel kapcsolatos terhet levehet a fotós válláról. Nem utolsó sorban, megfelelő helyszínt lehet a segítségével létrehozni, ami megint csak fontos része egy kompozíció elkészítésének. Például hozzáértő cimborám is portrékat készített éppen, amikor kifogyott a helyszínből és a keresett hangulatból. Bár esetében nem a szükség hívta életre a műterem bérlés lehetőségét, ő kifejezetten kedveli a műtermi beállításokat. Kinek a pap, kinek a papné! Egy csomó olyan dologra nyílik lehetősége, melyeket a helyszín és a tér manipulálása révén, a fények, a színek és árnyékhatások összjátékának fantasztikus tárházával tudott kivitelezni. Kreatív elméje elképzeléseinek végtelenül sok variációja és lehetősége az általa megkomponált térben szinte életre kel, és az alkotókészsége ilyen támogató környezetben szárnyat kap.

Műterem belülről

A műterem bérlés intuitív elemei

Tudván, hogy egy műterem bérlés milyen ideális lehetőséget teremt a számára, barátom minden fotós ismerősét körbekérdezte online és élőben is, hogy merre kínálkozik egy jó műterem bérlés lehetősége, mert neki vannak ötletei és formába akarja önteni őket. Voltak műtermek, melyeket többen ajánlottak neki, de volt olyan is, amit csak összesen egy ismerőse említett, a többiek nem is hallottak róla. Hiába, kis társaság volt ez, gyorsan körbeért az infó. A nyomozás eredményeképp barátom úgy döntött, hogy megnézi mindegyik javasolt helyet. Végtére is, ha belép és körbenéz, szinte azonnal érezni fogja, hogy dolga lesz ott – javasolták neki a többiek. Végül a puding próbája, az evés hozta meg az „étvágyát” az egyik műteremhez. A korábban említett kiállításon látható fotók már ott készültek. A képekre tekintve elmondható, hogy abszolút megérte.

Next post
Műterem bérlés